Noutati

Lights Out lansează videoclip la noul single, „Nepal”

29 mai 2014 | Lights Out au lansat un videoclip la piesa „Nepal”

Lights Out, una dintre cele mai iubite formaţii indie de pe scena muzicală underground din România, a lansat astăzi online un videoclip la piesa „Nepal”, primul single de pe noul album al trupei.

Debordând de culoare și efecte vizuale psihedelice, un experiment vizual pur, cel de-al doilea videoclip oficial al trupei, după cel realizat la „Mirror” (iulie, 2012), „Nepal” a fost filmat la Cluj-Napoca de Laura Vlasa și editat la Iași de către Iustin Șurpănelu, după un concept pregătit de acesta în prealabil. Videoclipul a fost proiectat în premieră, într-o formă primară, în 5 locații din țară, sâmbătă, 24 mai, cu o zi înaintea concertului de lansare a noului single la Cluj. Locațiile în care a putut fi vizionat „Nepal” sunt cafeneaua Acaju (Iași), librăria Bastilia (București), librăria Cărturești Mercy (Timișoara), cafeneaua Moszkva (Oradea) și cafeneaua Atelier (Cluj-Napoca).

Vorbind despre conceptul din spatele noului videoclip Lights Out, Șurpănelu spune că a „construit instinctiv întreg vizualul, încercând să aduc din culori și mișcare starea piesei”. Solista Lights Out, Teodora Retegan, îl completează: „Am încercat să nu-mi imaginez nimic, un anume produs final, tocmai pentru că am avut mare încredere în Iustin și pentru că mi-am dorit ca el să aibă acea libertate creativă, neîntreruptă de ideile ori gândurile mele anterioare.”

Povestind despre ziua de filmare, Laura Vlasa mărturisește că a fost destul de complicată: „Cu greenscreenuri șifonate, cafele la termos, schimbări de locație, telefoane și doze de bere. Abia spre sfârșit mi-am dat seama că a ajunge la starea Nepal cere timp. Am încercat, deci, să intervin cât mai puțin în ce se întâmpla în fața obiectivului și să las povestea să se desfășoare în mod natural.” Asta chiar dacă filmările nu au fost cele mai „comode”, după spusele Teodorei: „Mi se pare incredibil de dubios să cânt pentru o mașinărie – în cazul acesta, camera – și nu pentru oameni.”

Andrei Bobiș, unul dintre chitariști, spune că, încă de la prima vizionare a variantei finale a videoclipului, i s-a părut „extraordinar că funcționează ca un fel de reprimare senzorială. Te izolează în el chiar dacă abia îl poți privi.” Laura adaugă: „Clipul m-a trimis în locuri astrofantastice din care n-aș vrea să mă mai întorc o perioadă.”

Videoclipul la „Nepal” poate fi urmărit la calitate HD aici:

Piesa „Nepal” a fost înregistrată în luna februarie la Sysound Records & Studios București, cu ajutorul inginerului de sunet şi al muzicianului Mihai Pop, cel care înregistrează fiecare concert al Filarmonicii Transilvania încă din 2005. Mixajul piesei a fost realizat în această primavera de către producătorul și inginerul de sunet Adam Samuels (Los Angeles), care a mai colaborat cu nume precum Pearl Jam, John Frusciante, Warpaint sau Emilie Simon. Masterizarea, la studioul Magic Garden Mastering, din Los Angeles, de către muzicianul și producătorul Brian Lucey, care a mai lucrat alături de Arctic Monkeys, Beck, Sigur Rós, Chet Faker sau Ray LaMontagne (cel mai recent album la care și-a adus contribuția fiind ultimul The Black Keys, „Turn Blue”, 2014).

Piesa „Nepal” poate fi găsită spre download aici: http://music.thelightsareout.com.

 

Biografie

Cei 4 membri ai trupei Lights Out (Teodora Retegan – voce şi clape, Andrei Sîncrăian – chitare, Oana Pop – tobe şi Andrei Bobiş – chitare) şi-au urmărit visele stereo din 2010, an în care au lansat primul lor demo, intitulat „Inside Out”.

2 ani mai târziu, după concerte deschise pentru nume precum We Have Band, O. Children, Chew Lips sau excepţionalii români de la The MOOoD, The Mono Jacks, The Amsterdams sau Snails, lansează „EOD”, primul single extras de pe discul de debut al trupei, „Patience” (EP lansat în aprilie 2012). Primul lor clip, realizat pentru piesa „Mirror” (http://www.youtube.com/watch?v=hEP7WKg6N6k), desemnată de blogul de muzică No.3 drept cea mai bună piesă românească a lui 2012, i-a urcat pe locul 3 la concursul internaţional RØDE Rocks, în faţa a peste 500 de participanţi din 40 de ţări din întreaga lume.

La jumătatea lui 2013, Lights Out au lansat un videoclip intitulat „Wayfaring Live Session” (http://www.youtube.com/watch?v=4zw0elS0-Jo), o sesiune complet live de 15 minute ce include 3 piese noi, „Noosi”, „Downcast” şi „Pleasures” (a doua fiind lansată şi ca single, http://music.thelightsareout.com/album/downcast), care marchează o deviere de la traseul ales odată cu „Patience”, atât la nivel sonor, cât şi la nivel stilistic. Acolo unde „Patience” era în mod entuziast brut şi energic – o colecţie de piese care păreau a fi pe un drum spre ceva -, aceste noi piese sunt stranii şi graţioase, insinuându-se printre gânduri asemenea unor umbre şi, datorită vocii uluitoare a Teodorei, sunt fierbinţi, apăsătoare.

Imediat după lansare, Lights Out au pornit într-un amplu turneu de promovare a noilor piese ce a inclus locaţii atât din ţară, cât şi din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Vara trecută a fost vara Lights Out! – trupa a cântat la toate festivalurile mari româneşti. Printre acestea, Electric Castle, Peninsula, ArtMania şi Poiana Urbană.

În toamnă, Lights Out s-au angajat într-un alt turneu central-european pentru a promova piesele noi ce vor fi incluse pe viitorul prim album al trupei: au cântat din nou în Budapesta și în Praga în drumul lor, având în deschidere trupe din Polonia, Italia, Ungaria și Cehia. Iarna și primavara acestui an i-a găsit pe Lights Out în studio, pregătind viitorul disc al trupei.

Citate din presă despre Lights Out

„Cu o combinaţie fină de psihedelii, chitare visătoare şi sunete indie, peste care pluteşte vocea uimitoare a lui Teo, Lights Out ar putea fi unul dintre cele mai bune produse muzicale pe care România le are de oferit.” (The Guardian)

„Formaţia alternativă clujeană cea mai avangardistă.” (CZB.ro)

„[Lights Out] Fac parte din marea familie a trupelor indie, însă ies în evidenţă prin atât de multe lucruri încât […] e greu să îî încadrez în vreun gen muzical. Puţin psihedelic, puţin alternativ, o adiere de post-punk şi câteva firmituri de electro şi avem o trupă cum n-a mai avut Clujul noroc să vadă.” (OraşulCluj.ro)

„Trupa experimentează mult cu diverse atmosfere şi texturi, […] iar vocea feminină în vână indie se integrează minunat în peisaj, ajutată şi de nişte versuri meaningful şi uneori foarte personale.” (BestMusic.ro)

„[Teodora] e cât se poate de rece şi naturală şi contribuie din plin la feeling-ul că nimic nu e prefabricat în piesele astea, totul vine din inimă. Şi asta contează mult.” (24-FUN)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top