Interviuri

Dirty Shirt, un model de management in rock-ul independent romandesc

 Interviu cu Mihai Tivadar, chitaristul trupei Dirty Shirt

Alexandru Cosmin LUPU

Am făcut Interviul cu Mihai prin telefon Duminică 18 mai 2013. El locuiește la Grenoble, iar aceasta este cea mai rapidă cale de comunicare.

Știu că în 2009 ați avut un concert la Lille, cum ați făcut pentru a vă găsi sponsori, sală etc?

Am fost de doua ori în turneu în Franța (ultimul fiin anul trecut, in cadrul unui turneu european) pe langa participarile la festivalul East West Fest, festival pe care l-am organizat in perioada 2005-2009 la Lille. Astfel, am reusit sa aduc si alte trupe romanesti aici (Luna Amara, Legion Godmode, Rhetorica) dar si o trupa din Ungaria (Superbutt).

Cum ați reușit să veniți?

Am creat o asociație care se chema ”Est-Ouest”, care avea ca obiectiv schimburile culturale și artistice între Franța și România. De fapt asociația mai există, dar de cinci ani nu mai are activitate. Pe vremea respectoiva eram o asociație studențească și am obținut finanțări de la organismele care se ocupă de sprijinirea inițiativelor și proiectelor studențești.

Pe mine m-ar interesa, cum ar trebui să fac pentru a facilita aceste schimburi culturale?

Dacă vrei asociația de care ți-am vorbit, există încă, poți să o preiei și să lucrezi sub acest nume „Est-Ouest”. Asociația există, este înregistrată, are statut, doar că nu s-a mai ocupat nimeni de ea după ce am părăsit toți Lille-ul. Eu am plecat la Grenoble, ceilalți au plecat și ei și astfel nu a mai avut cine să se ocupe de proiecte, finanțări și așa mai departe. Am creat și în România o asociație similara cu același nume (Asociatia Culutarala Est-Vest) și aceleași obiective. Prin aceasta asociatie am reusit sa organizam editia romaneasca a festivalului, dar si turnee pentru trupe din Franta (Tripod, Babylon Pression, Ze Gran Zeft, etc…)

Deci dacă te străduiești un pic reușești să aduni fondurile necesare unui turneu.

Asta era prin 2005-2009, pe atunci existau mai multe fonduri pentru proiecte culturale. Insa, in timp, subventiile au devenit din ce in ce mai rare, si in cele din urma, am renuntat complet. Timpul necesar pentru realizarea dosarelor e prea important, si pur si simplu am preferat de exemplu pentru ultimul nostru turneu sa il organizam complet independent (atat logistic cat si financiar). Sunt multumit ca a fost o reusita, din toate punctele de vedere.

A început să revină lumea la concerte?

Cel putin pentru Dirty Shirt, de la un concert la altul numarul publicului prezent creste. Iar dupa ultimul turneu, am reusit chiar sa investim in duba trupei, ceea ce ne permite sa economisim pe partea logistica. Cu toate acestea nu pot spune că scena rock românească cunoaște o explozie de interes din partea publicului, dar dacă te pregatesti cum trebuie si faci concerte de calitate, cred ca ajungi și la rezultate. Trebuie să comunici pentru evenimentele pe care le organizezi, să scoți albume și să știi să te promovezi.

Voi cum vă descurcați cu repetițiile și cu înregistrarea albumelor dacă tu ești aici, iar ceilalți membrii ai trupei sunt acasă?

In general eu compun piesele, inregistrez in home-studio-ul meu machete instrumentale, astfel colegii mei pot sa lucreze pe idei, sa le modifice. Intre timp discutam pe net, facem repetitii pe skype, ei lucreaza in paralel piesele la repetitii, iar cand vin acasa finisam impreuna totul.

Dar cu concertele cum faceți?

In general, cand avem turnee „legate”, vin in tara. Insa in ultima perioada am avut mai multe concerte de weekend. Astfel la co-optat pe Dan Petean care ma inlocuieste la chitara atunci când nu pot fi prezent.

Apropo de concerte, nu se câștigă ceva mai bine din concertele din străinătate?

Pentru o trupa din Romania, un turneu in strainatate e un risc mult mai mare, insa daca merge bine, si castigurile sunt mai mari (exemplu investitia noastra in duba). Insa e dificil si aici si costurile sunt mult mai mari. Ce e foarte important cand organizezi un turneu in Vest, pe langa alegerea celor mai adaptate sali si trupe in deschidere e felul cum legi concertele. De exemplu, o zi „pauza” costa la fel de mult. Astfel, chiar si intr-o zi de luni, se merita organizat un concert si pentru cateva zeci de intrari.

Nu stați deloc, mereu sunteți în concerte sau în căutare de ceva nou?

Da, muzica e ca un drog. De exemplu anul trecut am avut peste 45 de concerte, si turneul Freak Show Tour continua si in 2014, cu peste 30 de concerte.

Aproape câte un concert în fiecare săptamână.

Da, cam așa este. E drept ca avem perioade de „pauza” insa faptul ca am realizat mai multe turnee „legate”, in Romania si in strainatate conteaza. Pe langa turneele „clasice”, noi organizam si evenimente punctuale, cum ar fi Dirty Fest (festival in aer liber la Seini, Maramures), „Mos Craciun e Rocker” (concerte caritative de final de an in Nord Vestul tarii). Recent am organizat si un eveniment exceptional la Cluj „Rock for Livia”

Da, am auzit de acest proioect.

A fost un eveniment extraordinar. Am incercat sa programam „spuma de pe crema” rockului Clujean si am fost foarte bucurosi ca toate trupele care nu au avut constrangeri personale au acceptat sa participe pro bono. Sprijinul publicului a fost enorm, ceea ce a facut ca in fiecare seara clubul sa fie arhiplin (peste 600 spectatori). S-au strâns beneficii de 3.000 de euro, bani pe care i-am vărsat direct pentru Livia. După aceea inițiativa a fost preluată și în alte părți. Sub același nume au avut loc gale și la București, Baia Mare, etc…

Da știu că s-au mai făcut. Voi cum vă definiți ca stil? Eu mă gândesc la Zdob și Zdub care pe undeva aveau cam aceeași idee ca și voi de a îmbina rock-ul cu folclorul și care erau definiți ca Hardcore moldovenesc.

Asta doar pe primul lor album. După aceea din hardcore moldovenesc a mai rămas doar „moldovenescul”.Uite cum ne-a definit pe noi un jurnalist francez: Balkanik Crossover Youpla Metal. In general, mottoul trupei e ca din punct de vedere artistic sa nu ne impunem constrangeri inutile. Astfel, inspiratiile si influentele in muzica Dirty Shirt sunt foarte diverse. Inevitabil, si elementele de folclor au aparut, cu piese ca si UB pe Same Shirt Different Day (2010), inspirata de Cine Iubeste si Lasa, sau Saraca Inima Me si Bad Apples pe Freak Show (2013). Insa pe viitorul album Dirtylicious vrem sa impingem simbioza metal – muzica traditionala la maxim. Va fi ceva nou, la inregistrari participand un taraf intreg: vioara, tambal, acordeon, clarinet…

Cum ați fost receptați în Franța?

Primirea publicului dar si a presei din strainatate a fost multe peste asteptari. De exemplu doar in Franța albumul a primit peste 20 de recenzii, toate excelente.

Uite, vorbeam acum ceva timp cu Herve de la Loudblast și el spunea că speră să vândă între 3.500 și 5.000 de exemplare din noul lor album, voi cum vindeți?

Cel putin pentru noi, Freak Show reprezinta o adevarata „performanta” comerciala: prima editie de 500 de exemplare fiind sold-out si la inceputul anului am fost nevoiti sa re-editam albumul. Pe langa vanzarile fizice, se mai adauga si albumele digitale, vandute in cateva sute de exemplare (BandCamp, iTunes, Amazon, etc…)

Destul de bine.

Da este bine, noi ne-am produs albumul singuri și atat promovarea cat si distributia e facuta de trupa. Cel putin in România, albumul se vinde la concerte cel mai bine. Unde te-ai văzut cu Herve? Este cel care are Black Bomb.

Da.

Îl știu am cântat cu ei.

A fost pe 1 mai în Carre de Halles.

Știu barul, îi cunosc pe băieți. Este un bar care are mai bine de treizeci de ani. Mergeam și eu acolo, organizam seri de muzică rock românească și ofeream celor prezenți discuri de-ale trupelor care îmi trimiteau materiale.

Făceai propagandă pentru rock-ul românesc.

Exact 🙂

Cum vezi acum trupele din România, ce s-a schimbat în ultimii ani?

De când cu internetul au început să apară albume produse ca afară, cu grafică, cu imagine și în primul rând cu sound bine făcut. Acum există și instrumente și studiouri, lucrurile se apropie între Occident și România.

Deasemeni este ocazia pe care o au trupele din România de a cânta la Wacken. De a cânta pe o scenă adevărată cu public mult și alături de trupe mari

Concursul Wacken Metal Battle e o oportunitate extraordinara. Anul acesta și noi ne-am inscris, si ne-am calificat pentru finala nationala.

Unde se ține finala, știu că era la Sibiu?

Da, e la Sibiu. În finală sunt Dirty Shirt, Vespera, An Theos, Hathor, Untold Fait, DinUmbra.

Mult succes! Cum a fost semifinala?

Saptamana trecuta am fost in Romania special pentru semifinala Wacken de la Cluj, un concert in Satu Mare si prima sesiune de inregistrari cu instrumentele traditionale pentru viitorul al bum. Supriza placuta la Cluj a fost faptul ca am fost a doua trupa la preferinta publicului, desi restul trupelor erau din oras.

Foarte bine, felicitări!

Multumiri. Faptul ca am avut trei concerte intr-un an la Cluj, cred ca a contat. Probabil daca finala ar fi fost la noi in zona (Baia Mare, Sighet, Satu Mare), terminam pe locul 1 🙂

Ziceai că mai treceți prin Lille?

Da, ajungem în 18 noiembrie. Vom avea un nou turneu european, cu concerte deja confirmate in Austria, Germania, Belgia si Franta. Vom incepe probabil in Ungaria si Slovacia. In Austria e confirmat concertul de la Viena, in Germania la Bremen si Koln, in Belgia la Liège si probabil Bruxelles. In Franta incepem cu Lille, pe urma speram Paris si ne vom indrepta spre Sud, cu doua concerte confirmate la Grenoble si Chambéry.

Aveți activitate serioasă. Mă bucur pentru toate reușitele voastre și vă urez succes în noul proiect DirtyLicious. Cu speranța că veți avea succes la finala pentru Wacken mă pregătesc să închei interviul. Nu înainte de a nu remarca faptul că o trupă există atât timp cât are concerte, scoate albume, și creează evenimente în jurul ei menite să țină publicul în priză, acesta este cazul fericit al trupei DirtyShirt.

Multumesc si eu si sper sa ne intalnim „live”, la Lille sau oriunde altundeva.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top