Concerte Folk

Povești de primăvară în sufrageria unui artist îndrăgostit

București, 25 februarie 2013. Un decor șic, imaginat de scenografa Andreea Mărgineanu, este pregătit pentru prima întâlnire a celor patru cavaleri care vor aduce anul acesta daruri din dragoste de mărțișor: Florin Chilian, Mihai Mărginanu, violoncelistul Adrian Naidin și actorul Radu Iacoban urcă pe scena Sălii Palatului miercuri, 6 martie, de la ora 20.00, cu irezistibile povești “pentru îndrăgostiți, dar mai ales pentru cei care încă nu iubesc, pentru cei fericiți sau pentru cei care încă mai speră”. În decursul a câtorva ședințe de creație au fost stabilite cele din urmă detalii ale decorului care va găzdui importanta întâlnire. Este vorba de o sufragerie, o cameră din locuința unui artist îndrăgostit, un seducător care admite să-și depene poveștile, în compania celor mai talentați dintre prieteni. Fiecare dintre cei patru artiști a admis să testeze în premieră mijloace noi de expresie, fie că este vorba de reprize de teatru pentru cei faimoși pentru muzică, fie că vor înlocui instrumentele muzicale care i-au consacrat cu unele experimentale. “Pentru cei care vor să-și amintească de o lume normală, am imaginat un spectacol firesc și lejer, cu muzichii între amici, pentru fete, doamne, domnișoare și gagici. Și, n-o să credeți, cântăm într-o limbă care îi îngrozește, de regulă, pe „colegi”: în limba română!”, spune Florin Chilian. Scenariul a fost pus la punct, urmărind o poveste plină de umor, cu zone sensibile și momente lirice, dar și cu reprize viguroase de haz spumos. Mai trebuie doar muzica! Între timp, în sala de repetiții, cei patru prieteni experimentează adăugând folk-ului puțin jazz, rock sau muzică clasică, amestecă cu sunete adevărate poeme, dialoghează și interferează, trecând prin propriile experiențe și întâlniri muzicale, pentru a se regăsi într-o zonă comună de sensibil, iubirea.

Spectacolul Dar din Dragoste va avea loc miercuri, 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din București. Biletele sunt disponibile online, pe www.blt.ro, www.biletoo.ro, www.myticket.ro, www.iabilet.ro sau bilete.ro și în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatului Național al Copiilor din București și la Casieria din stația de Metrou Unirii 1 din București.

Angrenat, alături de Marius Manole, într-o “Piesă deșănțată“, pe un text al Liei Bugnar, Radu Iacoban, un actor care spune că a eșuat în rolul de războinic, admite partitura seducătorului, într-o companie pe care o apreciază. “Îl cunosc pe Florin Chilian încă de pe vremea în care Casa Eliad era loc de întâlnire și de cântări pentru mai toții marii artiști de la București. L-am admirat de atunci, dar nu mi-am imaginat că vom fi împreună vreodată într-un proiect de asemenea amploare”, spune Radu Iacoban. La granița dintre muzici, la granița dintre sunet și cuvânt, dintre folk, world music și etno-jazz, noul proiect este gândit pentru urechi fine și suflete sensibile. Florin Chilian anunță “o seară fără artificii tehnice, o seară de firesc și de normal, așa cum nu prea mai este la modă acum”. “Fiecare dintre noi, cei prezenți acolo, chiar știe să cânte și o putem face. Va fi un concert de la prieteni cu și pentru prieteni. Și poate doar puțin mai mult pentru prietene! Un cadou, un dar din suflet. E criză, iar daruri din suflet se găsesc din ce in ce mai rar și mai greu. Va fi un concert normal, pentru cei care n-au uitat ce-i aia”, spune Florin Chilian.

“Frumos lucește bărbatul din neputința de a naște” spunea marele poet Nichita Stănescu. Pentru cele mai frumoase ființe de pe pământ, frumos lucim noi, bărbații, cântând depre iubire, cântându-le lor, celor ce ne-au născut, celor ce încă nu ne-au născut” – Adrian Naidin

FLORIN CHILIAN, UN ARTIST EXPERIMENTAL. Un artist complet, care se joacă amestecând tonalități, stiluri și cuvinte. Experimentează adăugând folk-ului puțin jazz, rock sau muzică clasică, și obține adevarate poeme, aplaudate apoi pe toate scenele și în toate marile festivaluri. Florin Chilian și-a cucerit publicul cu atitudini fără echivoc și cu mesaje care și-au făcut drum, uneori cu delicatețe, alteori cu o vigoare aproape brutală, către lume. Albumul său de debut, “Iubi”, lansat în 2001, a deschis drumul către noi abordări în folk-ul românesc, o viziune modernă inteligentă, confirmată mai târziu cu piese apreciate deopotrivă de public și de critică, de la faimosul “Zece”, la “Să nu ucizi” sau “Viața ca o curvă”. A învățat să cânte fără să urmeze cursuri, doar simțind în suflet muzică, și își compune singur piesele, adăugându-le și versuri, poeme veritabile care au inspirat generații. Succesul este o consecință a hotărârii cu care a mers pe drum, dar îl tratează cu multe rezerve, refuzând să se ascundă sau să se piardă în confortul lui înșelător. Cel de-al doilea album, “Zece Porunci”, a apărut în 2005, iar cel mai recent album, “Autistul – nu-l mai goniți pe Brâncuși”, a fost lansat în anul 2010.

VERSURI POTRIVITE DE LA MIHAI MĂRGINEANU. Și-a câştigat majoritatea fanilor cu amintiri din folclorul studenţesc, cu cântece vechi de pahar, versuri deocheate şi rime… potrivite, adesea necenzurate, dar și-a consolidat locul în inima lor cu o viziune profundă și cu ironia mușcătoare cu care explorează cele mai intime ascunzișuri ale unui suflet. Mihai Mărgineanu a început prin a cânta pentru câțiva prieteni, dar prietenii au devenit mii, atât cât să umple cele mai mari săli de concerte din București și din țară. În urmă cu un an i s-a propus să fie povestitorul muzical al serialului “Las Fierbinți”, difuzat de ProTV. A citit scenariile primelor şase episoade într-o oră, a râs de i-au dat lacrimile și s-a simţit ca peştele în apă la gândul că va cânta despre şi pentru o lume care îi este foarte aproape. Era, oricum, obișnuit cu platourile de filmare, după rolurile interpretate în “Martor fără voie” sau “Clanul Sprânceană”. Acest ultim experiment l-a inspirat, probabil, și pentru albumul „Zaritza”, lansat în aprilie, anul trecut, un material discografic în care, alături de piese ca „Lupanar” sau „Forografia ta”, și-a găsit locul și o foarte promițătoare „Dragoste rurală”. Artistul care și-a câștigat locul pe piața muzicală cu celebrul “Mă iubește femeile“ este îndrăgostit, înainte de toate, de femeia care l-a făcut fericit și care i-a dat cele mai frumoase daruri “pe care le poate primi un derbedeu, înainte de a deveni bărbat”.

ADRIAN NAIDIN, O REVELAȚIE A SCENEI CULTURALE. Strălucitor în partiturile clasice, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin, continuă să testeze sunete și maniere de expresie în colaborări excepționale. Invitat special al lui Nicu Covaci în anul în care trupa Phoenix a împlinit 50 de ani de existență, Adrian Naidin a convins publicul cu vigoarea etno-rock, într-un insolit proiect fusion testat deja într-o serie de spectacole organizate în București și în țară. Colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului The Necessary Death of Charlie Countryman, un proiect de suflet al americanului Shia LaBeouf, Adrian Naidin este un muzician complet, inovator și experimental. Confirmat de muzicianul leton Mischa Maisky, care i-a fost profesor, și de regizorul grec Mihalis Kakogiannis – care i-a fost admirator, Adrian Naidin a fost aplaudat, alături de pianistul Raul Kusak, pentru proiectului world “Cântice’n cerc”, la Festivalul Folk You sau la Freedom Jazz de la Vama Veche, și a fost primit cu ovații pe scena Teatrului Național din București, alături de actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele,.

RADU IACOBAN, PRINTRE REBELII NOULUI VAL. Inspirat de șarmul extraordinarei Sharon Stone, căreia i-a dat replica în “What About Love”, filmul lui Klaus Menzel turnat, vara trecută, în România, ghidat, la început de carieră, de regizori importanți, printre care Cristian Mungiu sau Constantin Popescu, pentru filme ca “Amintiri din Epoca de Aur”, sau “Portretul luptătorului la tinerețe”, Radu Iacoban este unul dintre rebelii noului val, un actor plin de forță, experimental, inspirat, inovator. A întâlnit pe platouri nume sonore ale cinematografiei mondiale, cum ar fi Andy Garcia, dar și stele ale cinematografiei interne, de la Magda Catone la Mircea Danieliuc. Sensibil rostitor de versuri, simte într-o manieră foarte personală muzica și ritmul cuvintelor, pe care le reinventează apoi în cele mai ingenioase și impredictibile sensuri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top