Concerte Jazz & Altele

Le passage secret – Concert Guido van de Meent si Alexandra Fits

Maideyi Pub&Restaurant in colaborare cu Alianta Franceza din Brasov, va invita miercuri, 5 iunie, incepand cu orele 21:00, la un eveniment unic, parte a „Saptamanii Cafenelelor”,

Alexandra Fits (31 martie 1985 Alba Iulia) începe studiul pianului la vârsta de 4 ani în familie.
Pregătirea muzicală solidă o datorează mamei, Cezara Fiţ, profesoară de istoria muzicii şi tatălui, Iosif Fiţ, dirijor/ compozitor/ profesor de teorie şi solfegiu, armonie, dictat, contrapunct.
În 2000 devine eleva renumitei prof. dr. Stela Drăgulin, sub îndrumarea căreia îşi completează studiile de licenţă şi masterat (2003-2010) la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov (unde actualmente este preparator).
Numeroaselor recitaluri, premii naţionale şi internaţionale li se alătură concertele susţinute cu orchestrele filarmonice din Braşov, Botoşani, Arad, recitalul de pian solo din Sala Mică a Ateneului Român din Bucureşti (2000), turneele în străinătate (Austria, Cehia, Franţa). Pe perioada studiilor îşi redescoperă pasiunea pentru chanson-ul francez. Realizându-şi propriile aranjamente, începe să susţină recitaluri în formula pian/voce. Foarte curând se înfiripă colaborarea cu Alianţa Franceză din Braşov, pe care Alexandra o va reprezenta cu succes în festivalurile francofone internaţionale: Bulgaria (2006), Turcia, Olanda, India (2007). În 2008 câştigă premiul I la concursul „Soirée de la chanson française” Split/Croaţia, decernat de către preşedintele juriului, legenda cântecului francez, Georges Moustaki.
Cu ocazia revenirii la Plovdiv/Bulgaria, în calitate de invitat special al Festivalului internaţional al cântecului francez „Clef d’or” (ediţia 2011), îl întâlneşte pe Guido van de Meent, autor/ compozitor/ interpret olandez, din afinităţile lor artistice luând naştere o frumoasă colaborare profesională. Împreună se dedică creării unui album de chanson francez bazat pe texte/muzică şi aranjamente proprii, intitulat sugestiv „Le passage secret”.

Guido van de Meent (14 iunie1981 Bilthoven/ Olanda) a crescut cu muzica lui Juliette Gréco, Charles Aznavour şi Claude Nougaro. La 7 ani ia primele lecţii de pian, descoperindu-şi foarte precoce dorinţa de a compune şi de a fi autor-interpret. În acest scop îşi începe, în 2001, studiile de compoziţie la Conservatorul din Utrecht cu dirijorul şi compozitorul Henk Alkema (1944-2011) la clasa căruia urmează ulterior un masterat de compoziţie (2007-2009), asistat deopotrivă de Jeroen D’Hoe şi de Caroline Ansink. Pe durata studiilor compune, pe lângă un număr impresionant de chanson-uri, Cvintet pentru suflători, „Stabat Mater” pentru cor şi orchestră, Sonata pentru pian, Music-hall, etc.
Posedă o voce caldă, profundă, un spirit critic şi o personalitate puternică, aparte, dobândite de-a lungul numeroaselor prestaţii şi a întâlnirilor, atât de speciale, cu Juliette Gréco, Michel Sardou, Charles Aznavour, Serge Lama, Claude Nougaro şi alţii, pe care i-a urmarit îndeaproape şi admirat în concertele lor în Franţa, Olanda, Belgia…
În 2008 câştigă „Concours de la Chanson” din Amsterdam. Cu această ocazie, Liesbeth List, preşedintele juriului, a spus despre Guido van de Meent: „este însuşi cântecul, dovedind autenticitate în spiritul chansonului tradiţional”. Acesta a fost startul pentru un mare număr de concerte şi festivaluri internaţionale francofone (Franţa, India, Bulgaria etc.), călătorii, proiecte şi întâlniri cu personalităţi remarcabile din lumea muzicală.

–––––––––––––––––––––––––––
Pret bilet: TBA
Info/Rezervari la: 0268/470027 sau 0724095025
Maideyi, Republicii 18
–––––––––––––––––––––––––––
www.maideyi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top