ARTmania Festival, in colaborare cu Caravana TIFF si cu Luna Plina International Film Festival deschid seria evenimentelor alternative ce vor avea in perioada 26 – 27 iulie 2019, cu proiectii gratuite de filme premiate international.
Cinefilii vor putea viziona in fiecare zi de festival o serie de filme special selectate pentru a se potrivi cu profilul festivalului. Acestea vor fi proiectate in Galeria Habitus din Piata Mica,intre orele 11:00 – 18:00,unde ARTmaniacii vor avea acces gratuit in baza bratarii de festival, in limita locurilor disponibile.
Iubitorii de lucrari cinematografice vor avea ocazia sa urmareasca:
Generatia Woodstock
Documentarul reia povestea celor 3 zile care aveau sa schimbe modul in care o intreaga generatie avea sa abordeze muzica, artele, dar si politica si drepturile sociale. Intr-o perioadain care festivalurile in aer liber erau o raritate, patru tineri antreprenori, doi din lumea business si doi hippies, decid sa organizeze un eveniment ale carui sanse de succes erau minime. Desi reusesc sa termine constructia scenei doar cu putin inainte ca Jimi Hendrix sa-si inceapa concertul, organizatorii reusesc sa creeze ceva mult mai mare decat si-au imaginat vreodata: un curent ce avea sa influenteze America si lumea intreaga, ani la rand.
R. Barack Goodman
Cu: Stephen Stills, Joan Baez, Richie Havens
Parking
Filmul, inspirat de bestseller-ul „Apropierea”, spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigreaza ilegal in Spania anului 2002 si care se angajeaza paznic de noapte intr-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viata lui Adrian se schimba pentru totdeauna in timpul noptii de San Juan (Noaptea de Sanziene), cand o intalneste pe Maria (Belén Cuesta), chitaristaintr-o trupa de jazz.
R. Tudor Giurgiu | Romania, 110’
Cu: Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu
Leto / O vara rock’n’roll
Biografie a legendarei trupe Kino expusa cu fortasi entuziasm, filmul vorbeste despre protest, libertate si rezistenta prin muzica. Un mix poetic de dragoste si tinerete, filmul evoca parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo), realizand astfel un portret de exceptie a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.
R. Kirill Serebrennikov | Rusia, Franta, 126′
Cu: Teo Yoo, Roman Bilyk, Irina Starshenbaum
Rocker
Filmul spune povestea lui Victor, un rocker ajuns la 40 ani, mereu gata sa faca orice pentru fiul sau, liderul unei tupe de rock si dependent de droguri.In tot acest timp, Victor incearca sa-si refacaviata si familia, insa parca totul merge anapoda. Poate ca singurul lucru care-i mai este la indemana e chiar muzica rock.
R. Marian Crisan | Romania, 91′
Cu: Dan Chiorean, Alin State, Crina Semciuc, Razvan Corneci, Alexandru Aron, Ofelia Popii
Arctic
Filmul ilustreaza povestea unui barbat, singur printre gheturile arctice, care este pe punctul de a fi salvat, dupa o lunga asteptare. Insa, un tragic accident saboteaza operatiunea. Eroul trebuie sa decida daca va ramane in relativa siguranta a taberei sale improvizate sau va incerca sa se salveze pornind intr-o cursa mortala prin necunoscutul inghetat.
R. Joe Penna | Islanda, 97′
Cu: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradôttir
In cadrul sesiunilor de vizionare, ARTmaniacii vor avea, de asemenea, ocazia sa asiste la o proiectie specialaa filmului „FRAMED”,oferita de Luna Plina International Film Festival: „Framed” („In cadru”) este un film “Fara reguli. Fara cenzura. O data pe an, carnagiul devine viral pe internet.”
R. Marc Martínez, Spania, 2017, 80′
Cu: Joe Manjón, Alex Maruny, Julia Molins, Enric Auquer, Pep Sais
Vinil Mania, Targ de viniluri pentru pasionati si colectionari
ARTmania Festival si East European Music Conference, cu sprijinul revistei Sunete si al Vinilarium (organizatorul unei serii nationale de actiuni dedicate exclusiv muzicii pe disc de vinil), invita festivalieriisi publicul larg la „Vinil Mania Sibiu 2019”, un eveniment dedicat pasionatilor si colectionarilor de discuri de vinil.
Targul de discuri de vinil va avea loc vineri, 26 iuliesi sambata, 27 iulie (intre orele 11:00 – 19:00)si propune vizitatorilor peste 800 de discuri de vinil din toate genurile – de la blues la punk, disco si pop si de la rock la jazz, soul si funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.
„Vinil Mania”, eveniment cu intrare libera, va avea loc in spatiul Habitus din Sibiu (Piata Mica nr. 4).In cadrul acestuia, pasionatii de muzica vor putea proba discurile de care sunt interesati, inainte de cumparare, la unui pick-up conectat la o pereche de casti profesionale.
De asemenea, la targul de viniluri sunt asteptati si colectionari care isi doresc sa faca schimburi (intre ei sau cu expozantul Vinilarium).
Facebook event Vinil Mania Sibiu 2019:
Abonamente pentru editia 2019 a Festivalului ARTmaniamaisuntdisponibilein numar limitat pewww.artmaniafestival.rola pretul de 360 de lei/ buc.
Facebook Event ARTmania Festival 2019:
Facebook Page ARTmania Festival:https://www.facebook.com/ARTmania.Festival/
# # #
Despre Caravana TIFF:
Unul dintre cele mai ample proiecte ale Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, Caravana TIFF traverseaza orasele din Romania de 10 ani.Proiectul a fost initiat in 2009, pentru a suplini lipsa cinematografelor in majoritatea oraselor.
Dupa succesul primei editii, organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) au decis sa continue campania de promovare la nivel international. Alaturi de festivalurile de la Sofia, Sarajevo si Istanbul, TIFF a lansat in 2010 Operation Kino, menit sa atraga atentia asupra problemei distributiei de filme la nivel european, in special in tarile fara o industrie cinematografica solida.
Caravana TIFF este un proiect organizat de Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Europa Cinemas si al Centrului National al Cinematografiei.
# # #
Despre Festivalul International de Film Transilvania, „Luna Plina”
Organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si prezentat de Festivalul International de Film Transilvania, „LUNA PLINA” intentioneaza sa ofere publicului cele mai bune productii horror si fantastice, deopotriva clasice si moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale sa devina.
# # #
Despre ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre artasi divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artisticainspirate din cultura rock.
De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.
Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piatasi de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungatatraditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznetsi al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.
ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de artisti si de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankiansi Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.