Concerte Rock

Concert Phoenix, 16 august Dudestii Vechi (jud. Timis)

Formatia Phoenix canta pentru traditie si istorie, in 16 august 2013, in localitatea Dudestii Vechi din judetul Timis.

Bulgarii catolici din Banat reprezintă cea mai veche diasporă bulgărească din lume. S-au stabilit în aceste locuri în anul 1738, după ce turcii au înăbuşit răscoala din Ciprovţi din anul 1688, iar bulgarii din această regiune au trecut Dunărea, refugiindu-se în Oltenia, unde au fost foarte bine primiţi de către voievodul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

Habsburgii au cucerit Banatul şi Oltenia în anul 1718, dar în toamna anului 1737, turcii au invadat din nou Oltenia. Bulgarii de aici, conduşi de către episcopul Nikola Stanislavič (1694 – 1750), s-au refugiat spre Banat, trecând prin Orşova şi Mehadia, iar după ce au iernat la Recaş, administraţia habsburgică din Timişoara le acordă (aproximativ 2000 de suflete) permisiunea de a se stabili în Beşenova Veche, eveniment petrecut la începutul lunii martie a anului 1738. Prin urmare, anul acesta sărbătorim 275 de ani de existenţă a bulgarilor în Banat.

Timp de 275 de ani, Beşenova Veche (Dudestii Vechi, in prezent) şi-a păstrat caracterul său bulgar şi catolic, fiind cea mai mare comunitate locuită de bulgari din România. Sunt unicii care folosesc alfabetul latin, iar dialectul bulgarilor bănăţeni este considerat ca fiind a doua formă literară a limbii.

Vom fi alaturi de acesti oameni minunati si vom sarbatori impreuna cu ei implinirea a 275 de ani de cand fac parte dintr-o comunitate incarcata de traditii si obiceiuri, ferita de elementele nocive ale modernismului, de viteza lumii inconjuratoare, o comunitate care isi pretuieste valorile, cultura, istoria dar si viitorul!

Va asteptam alaturi de noi in DUDESTII VECHI (jud. Timis), in ziua de 16 august 2013, pentru un concert marca Phoenix !

Formatia Phoenix multumeste partenerilor media: Kiss FM, Metalhead.ro, RockOut, Concerte-azi, iConcert, Rockstage, Let’s Rock Romania, Rockevent, Transilvania Rock Society, Vin si eu.ro, 220.ro, Urban.ro, Bestmusic, Infomusic, Ghimpele, Rock4U, Maximum Rock, Jurnalrock.ro, si sponsorilor Hotel CARO si DB Schenker.

Cu sprijinul Primariei Dudestii Vechi si Uniunii Bulgare din Banat – Romania.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top