Concerte Rock

Concert Domination Black la cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe

Zilele Sfântu Gheorghe este sărbătoarea nu numai a întâlnirilor ci şi a stilurilor variate de muzică. Organizatorii alcătuiesc programul de la sfârşit de săptămână în aşa fel, încât toţi iubitorii de muzică să-şi poată găsi ritmul preferat. La cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe repertoriul se întinde de la death metalul finlandez până la rockul cântat de trupe de fete, dar pe scenă va urca şi Rudán Joe, fiind prezent şi Saint George Rock Night.

Şirul evenimentelor rock va demara cu Saint George Rock Night: chiar din prima zi, data de 20 aprilie, pe scenă vor urca trupele rock şi vor răsuna chitarele. Invitatul special al serii va fi formaţia bucureşteană Goodbye to Gravity, ei vor cânta la Godot Café (fostul Bunker).

Rockul finlandez este de renume mondial

Dacă vrem să ascultăm muzică metal adevărată, de calitate, ar trebui să mergem destul de departe. Este de notorietate că cea mai de calitate muzică rock se face în Scandinavia, în special în Finlanda, ceea ce este demonstrat cel mai bine de faptul că cele mai bune formaţii de rock şi metal provin de aici. În istoria Festivalului Eurovision s-a întâmplat pentru prima oară că la acest concurs european de muzică, unde votul publicului este decisiv, trupa finlandeză Lordi a luat premiul întâi pentru muzica şi apariţia ei surprinzătoare.

Pe scena ediţiei a XXII-a a Festivalului „Zilele Sfântu Gheorghe” va evolua şi formaţia finlandeză Domination Black care se află printre primele trupe care cultivă acest gen muzical. Trupa metal finlandeză a fost formată în anul 2003, în Kotka, Finlanda. Stilul lor muzical bate spre trash, heavy şi black metal, fiind influenţaţi de trupe ca Metallica, Judas Priest sau Slayer. Formaţia Domination Black a cântat cu trupe ca Nightwish, Stratovarius, Him, Sonata Arctica, Children of Bodom, Amorphys sau Apocalyptica.

Hitul lor intitulat Evilizer a apărut în anul 2012 şi a propulsat formaţia pe primele poziţii ale topurilor finlandeze. Cu acest album au efectuat turnee în Suedia şi Rusia. Piesa Cold Touch a făcut furori în rândul tinerilor iubitori de metal, dar formaţia lucrează deja la piese şi albume noi. Pentru prima oară în istoria Zilelor Sfântu Gheorghe, pe scena festivalului va evolua o adevărată trupă metal. Domination Black va cânta vineri, 26 aprilie, pe scena B.

Rock de calitate din Ungaria

Sunt câteva formaţii rock din Ungaria, care au reuşit să-şi scrie numele, pentru totdeauna, în istoria muzicii.

De exemplu, Rudán Joe împlineşte anul acesta 50 de ani şi este figura marcantă a trei trupe rock care, fiecare luată separat, a creat muzică nemuritoare. Rudán a cântat cu Pokolgép, cu P. Mobil, cu Mobilmánia şi să nu uităm că a format şi o trupă proprie, Coda. Azi, îşi culege laurii mai mult singur, de Zilele Sfântu Gheorghe, vineri seara, urcând pe scena B, înainte de Domination Black.

Din această enumerare nu poate lipsi nici Scorpions Tribute Band, trupă care face parte din cele două pe care şi „tatăl” lor le recunoaşte şi sprijină. Scopul pe care şi l-a stabilit formaţia, de la început, a fost acela de a reda publicului,într-un mod cât mai autentic cu putinţă feeling-ul Scorpions: apariţii originale, instrumente originale şi cu cea mai bună muzică. Paleta muzicii rock va fi deschisă de către iei, vineri de la ora 17,00, pe scena A.

Hit-uri, fete, rock’n’roll

Însăşi apariţia pe scenă a patru fete promite să fie o experienţă unică, dar Cherry Bomb este mai mult decât o trupă de fete. Este indiferent dacă prelucrează super hit-uri pop, sau imnuri rock, în momentul în care urcă pe scenă este complet garantat party-ul rock’n’roll. În spectacolele lor putem găsi melodii ale vedetelor pop care se află în topuri, cât şi melodiile celor mai mari formaţii rock, evident, toate „cherrybombate”. Poate fi vorba de melodiile cântate de Pink sau Christina Aguilera, eventual Britney Spears, fetele transformă aceste cântece în melodii rock, şi în acelaşi timp nefiindu-le teamă să cânte şi piese ale greilor rock-ului, cum ar fi Judas Priest sau Extreme. Trupa de fete va încheia şirul concertelor rock, duminică, 28 aprilie, pe scena B.

Edda Művek va încheia cea de-a XXII-a ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe

Ediţia din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi încheiată de concertul formaţiei Edda Művek, a declarat Antal Árpád András, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc săptămâna trecută. Edda a mai cântat la Sfântu Gheorghe acum zece ani, fiind un concert memorabil pentru miile de spectatori prezenţi la concert. Primarul Antal Árpád András este de părere că, şi anul acesta, vor spune la revedere zilelor oraşului, împreună cu peste 40 000 de spectatori.

Pataky Attila, omul de bază al trupei Edda Művek a confirmat, printr-o postare pe internet, faptul că ei vor susţine ultimul concert al Zilelor Sfântu Gheorghe. Muzicantul păstrează numeroase amintiri plăcute despre concertele susţinute în Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, şi garantează că concertul de încheiere a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi unul memorabil şi pentru public. El a subliniat că s-ar bucura să sărbătorească împreună cu mai multe zeci de mii de oameni, dar ei cântă cu tot atâta dragoste pentru o sută de spectatori, cât şi pentru patruzeci de mii. Vom aduce bucurie publicului din Sfântu Gheorghe, căci asta este sarcina noastră. Avem rădăcini şi trecut comun, şi am convingerea că şi viitorul nostru este comun – a spus Pataky Attila într-o conferinţă susţinută pe Skype, prezentând apoi, acompaniat de o singură chitară, melodia intitulată „Erdély” pe care o vor cânta cu orchestră la Zilele Sfântu Gheorghe. Această melodie este, de ceva vreme, în mine, am scris-o pentru noi – a adăugat Pataky. La întrebările reprezentanţilor presei a menţionat că legendara trupă va aduce cele mai cunoscute hituri ale ei, din ultimii 20–25 de ani, şi vor cânta cu siguranţă şi melodiile intitulate „Minden sarkon álltam már” şi „Hűtlen”. Muzica rock este vraja momentului. La fel se nasc şi melodiile şi concertele noastre. Cântăm ceea ce ne cere publicul. Am dori să cântăm toate cele peste 200 de melodii preferate ale noastre, dar, din păcate, nu o să avem timp pentru asta – a mai spus cântăreţul. Cântăreţul rock a mai dezvăluit şi faptul că, în data de 18 şi 20 mai vor prezenta musicalul intitulat „A kör”, care este o producţie realizată în colaborare cu Teatrul Sziget, şi se aşteaptă să fie cea mai promiţătoare piesă a verii.

Zanzibár

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 21,00, Scena A

Istoria trupei Zanzibár este într-adevăr, neobişnuită. Sunt câţiva tineri care formează o trupă la Cegléd, şi cântă pentru baronii locali. Sunt muzicieni buni, cu melodii şi idei bune, aproape cu reţeta succesului în buzunar. Dar le lipseşte vocalistul. În seara în care s-au lansat oficial ca şi formaţie, au fost opriţi de o doamnă poliţist, care nu le dă amendă, motiv pentru care, drept „recunoştinţă”, o primesc pe aceasta în trupă, ca şi cântăreaţă…Ea este Terecskei Rita, angajata Poliţiei Locale. Istoria devine interesantă cu adevărat, când băieţii realizează că Rita are, într-adevăr voce, şi nu este doar o cântăreaţă bună, dar are în ea şi acel „ceva” care lipsea din reţeta lor pentru succes.

În data de 2 ianuarie, tot într-un loc de distracţie din Cegléd, Sidi şi Gabszi – membrii fondatori ai trupei – au văzut-o pe Rita în timp ce sărbătorea cu prietenele ei, şi cânta o piesă a cântăreţei Janis Joplin. Băieţii au decis să o roage pe Rita, chiar să devină cântăreaţa formaţiei Zanzibár. Ea a primit o casetă Kimnowak, de pe care trebuia să înveţe, până a doua zi, două melodii. Şi a reuşit. Asta se întâmpla acum 13 ani.

Numele formaţiei le-a fost propus de fratele mai mare al lui Sidi, mai exact cartea lui Vámos Miklós, intitulată „Bár”, unde se menţionează un loc de distracţie din Budapesta interbelică, „Zanzibár”, unde vin să se distreze muzicieni, actori şi alte figuri boeme. De asemenea se discută şi despre insula însorită şi veselă, cu acelaşi nume. Cine poate să-şi dorească mai mult de atât? – aşa au şi preluat ideea.

Primul lor album apare în anul 2001, cu titlul Nem vagyok tökéletes, care mai târziu va deveni disc de aur. În afară de piesa care dă şi titlul albumului, mai sunt şi alte piese care au devenit hit-uri peste noapte: Vágyom rád sau Szólj már.Cel de-al doilea album, Ugyanaz vagyok a reuşit şi acesta să devină disc de aur, iar piese ca Táncolunk, a Szerelemről szó sem volt şi Érintés sunt toate pe acest album. În anul 2004 apare Az igazi nevem, în 2005 Új napra ébredsz, alte melodii care au pus stăpânire pe topuri. În anul 2008 apare cel de-al 5-lea album al trupei, Őrangyal, iar în anul 2009 apar anumite schimbări în cadrul trupei, primul care părăseşte formaţia fiind Gabszi, mai apoi, în anul 2012, pleacă şi Sidi.

În ultimii doi ani şi-au cules laurii cu cel de-al 6-lea album, intitulat Ádám keresi Évát, având concerte în multe zone ale Ungariei, în Ardeal şi în America. Membrii actuali ai formaţiei: Terecskei Rita – voce, Steklács Miklós (MikC) – chitară bas, Kovács András Donát (Doni) – percuţie, Jülek Tamás – chitară, Nagy Zsolt – clape.

Formaţia Zanzibár a fost la Sfântu Gheorghe la Balul Stradal din Noaptea de Revelion, în anul 2012, iar acum se pregătesc şi pentru concertul din cadrul Festivalului „Zilele Sfântu Gheorghe”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top