Biografie formatii

Biografie Pantera

Pantera est o trupă americană de heavy-metal, formată în 1981 în Texas, SUA de către frații Abbott Dimebag Darrell (chitară) et Vinnie Paul (baterie). Chiar dacă la început, formația a prezintă anumite caracteristici care aparțineau glam metalului, muzica sa se înscrie înainte de toate în heavy metal. Totuși, începând cu 1990, grupul se îndreaptă spre groove metal, un nou stil derivat din thrash metal. Jurnalistul Jason Birchmeier de la Allmusic a definit Pantera ca fiind “una dintre cele mai bune trupe de metal ale anilor 1990”. Cei de la Pantera au ocupat locul 20 în clasamentul VH1  “al celor 100 cele mai bune trupe de hard rock”și se clasează pe locul al cincelea în clasamentul “celor 10 cele mai bune grupuri de heavy metal ale tuturor timpurilor.

”Fraților Abbott li s-au alăturat basistul  Jason Birchmeier și vocalistul Donnie Hart.

În 1983 Pantera lansează primul album Metal Magic, avându-l ca producător pe Jerry Abbott, în studioul Pantego Studios. Anul următor aduce un nou album Projects in the Jungle, produs tot de Jerry Abbott. Piesele adoptă un stil mai puțin melodic ca cele de pe Metal Magic. O altă schimbare produsă este faptul că Terry Glaze își schimbă numele în Terrence Lee.

În 1985 băieții înregistrează un nou album, intitulat I Am the Night și  care oferă un sunet mult mai puternic decât precedentele albume, dar rămâne tot în spiritul glam metal.

În 1986 apar două albume de referință în istoria metalului, Reign in Blood al celor de la Slayer și Master of Puppets al celor de la Metallica, două trupe care au avut o influență covârșitoare în evoluția formației Pantera. Aceștia se îndreaptă spre groove metal. Tot în această perioadă, Terence Lee părăsește grupul, iar Pantera începe căutările pentru un nou solist. Se vor opri în final la Phil Anselmo. Primul album cu Anselmo este realizat în 1988 și se numește Power Metal, fiind un amestec între hard rockul anilor 1980, heavy metal și trash metal. Albumul devine primul lor succes comercial, fiind foarte bine primit de critici și de fani.

Apărut în 1990, Cowboys from Hell  se dovedește a fi foarte important în evoluția sunetului care devine mult mai brutal. Pantera evoluează acum spre power metal și groove metal. Discul este urmat de un turneu Cu Exodus și cu grupul punk hardcore Suicidal Tendencies.

În 1992 este lansat Vulgar Display of Power , considerat de critici și de fani ca fiind cel mai  bun al celor de la Pantera.Între 1994 și 1996, în sânul formației au loc tensiuni. Phil Ansolmo  începe să aibă problme cu alcoolul și cu drogurile În 1995, el înființeaază proiectul Down și înregistrează primul album Nola.

În 1996, Pantera scoate un nou album The Great Southern Trendkill. Phill Anselmo înregistrează partea vocală separat de restul grupului, ceea ce adâncește prăpastia creată între membrii Pantera. Pe 13 iulie 1996, Anselmo este la un pas de moarte, din cauza unei supradoze de heroină, după un concert în Texas.

Trupa se reîntoarce în studio în 2000 pentru a înregistra ultimul abum Pantera, Reinventing the Steel, apărut pe 14 martie. Ulterior, grupul pleacă în turnee în Statele Unite, Coreea de Sud, Australia și în Europa. Din 2001 datează ultimele apariții live ale grupului, iar în 2003 are loc ruptura oficială.

În 2004, Dimebag Darrell este ucis pe scenă în timpul unui concert de către Nathan Gale, în vârstă de 25 de ani, care trage asupra sa și a altor câțiva. Tragedia a adus Pantera pentru scurt timp din nou în lumina reflectoarelor.

Componența trupei

Membrii trupei (din 1987până în 2003)

 • Philip « Phil » Anselmo : voce
 • « Dimebag » Darrell Lance Abbott : chitară
 • Rex « Rocker » Robert Brown : chitară bas
 • Vincent « Vinnie » Paul Abbott : baterie

Foști membri (înainte de 1987)

 • Terry Glaze (voce, 1981-1985)
 • Donnie Hart
 • David Peacock
 • Tommy Bradford
 • Matt L’Amour
 • DISCOGRAFIE PANTERA
 • Albume de studio
  1983: Metal Magic
  1984: Projects in the Jungle
  1985: I Am the Night
  1988: Power Metal
  1990: Cowboys from Hell (Platinum)
  1992: Vulgar Display of Power (Double platinum)
  1994: Far Beyond Driven (Platinum)
  1996: The Great Southern Trendkill (Platinum)
  2000: Reinventing the Steel (Gold)
 • Live
  1997: Official Live: 101 Proof (Gold)

 

PANTERA
www.officialpantera.com
www.myspace.com/pantera

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top