Reportaje/Cronici

ARTmania Festival VIII: O editie foarte speciala

Artă și manie pentru rock și lucrări fine la cea de-a opta ediție a festivalului din cetatea medievală a Sibiului

ARTmania a mai înscris încă o ediție a festivalului în rândul celor mai de succes evenimente din estul Europei, adunând un număr de peste 10.000 de participanți din întreaga lume. Chiar dacă lista festivalurilor din România continuă să crească de la an la an, cea de-a opta ediție a festivalului din inima Transilvaniei este încă o dovadă ca valorile și conceptul platformei culturale ARTmania se bucură de aprecierea și fidelitatea unui public plin de viață și cu standarde bine conturate.

Ca în fiecare an, la începutul lunii august străduțele și piațetele orașului Sibiu s-au umplut de turiști împătimiți ai muzicii rock. Ediția din 2013 a reușit să reunească și să mulțumească deopotrivă, iubitorii de artă, admiratorii culturii și civilizației românești și rockerii veniți din toate colțurile lumii pentru a-și întâlni trupele preferate într-una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din Europa. Pe lângă deja ‘tradiţionalii’ spectator din Germania, Serbia sau Bulgaria, și-au facut simțită prezentă participanți din Spania, Italia, Marea Britanie sau SUA, Mexic și s-a observat o creştere substanțială a spectatorilor din Sibiu.

Încă de la prima ediție, ARTmania a urmărit o apropiere de publicul său și a încercat să-i depășească așteptările și să-l surprindă plăcut. În urma feedback-ului primit, anul acesta dovedește că evenimentul a adus multă bucurie în sufletele `artmaniacilor` printr-un line-up caracterizat de o mare varietate muzicală pendulând de la metal cu influențe orientale, clasice și medievale, symphonic și gothic metal la darkwave, prin concertul acustic al duo-ului german Deine Lakaien găzduit joi în curtea Palatului Brukenthal și artiștii străini care au performat vineri și sâmbătă, 9 și 10 august, pe scena din Piața Mare – Amaranthe, Xandria, Haggard, Orphaned Land, Within Temptation și Lacrimosa.

În timp ce Amaranthe, Xandria și Within Temptation au fost așteptati cu mare nerăbdare de generația mai tânară de rockeri veniți la ARTmania în 2013, Haggard și Orphaned Land au atras un public matur, fascinat de complexitatea stilurilor și a influențelor muzicale care definesc cele două trupe mature. Pe de altă parte performance-ul acustic al duo-ului german Deine Lakaien și revenirea trupei Lacrimosa au readus la festival un mare număr de membrii ai comunităților goth din întreaga lume.

Ediția de anul acesta a lansat cu succes un nou concept – ARTmania Smart Zone, un spațiu conceptual complementar activităților din Piața Mare, menit să diversifice variantele de petrecere a timpului liber pentru toți participanții la festival și turiștii veniți să viziteze cetatea medievală, dar și să dinamizeze viața culturală a tinerei generații, a liceenilor, studenților și viitorilor studenți reprezentanți ai comunității sibiene.

Piata Mică, Galeria Habitus și cluburile partenere din imediata apropiere au delimitat ARTmania Smart Zone și au găzduit evenimente menite să aducă mai aproape de publicul larg cinci dintre cele mai apreciate trupe românești Omul cu Sobolani, COMA, The Mono Jacks, Lights Out! și Aeon Blank și evenimente încărcate de cultură oferind cadrul potrivit în care pictura, fotografia, grafica, arta scrisului să fuzioneze cu ideea de performance și instalație, filmul și muzica.

Continuând colaborarea începută cu trei ani în urmă, muzeele și lăcașele de cultură sibiene au venit în întâmpinarea participanților la festival cu o serie de expoziţii permanente, dintre care cel mai mare succes a avut-o expozitia `Gothic`, găzduită de Muzeul Național Brukenthal, și expozițiile din cadrul Complexul Național Muzeal Astra, in special `Ada Kaleh. Insula din suflet` vernisată la Casa Hermes și Festivalului Naţional al Tradițiilor Populare, care s-a desfăşurat în perioada 9 – 11 august în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, reunind peste 200 de creatori populari din toate regiunile României pentru a demonstra frumusețea meșteșugurilor tradiționale.

În săptămâna festivalului, Piața Mică a fost animată de expoziții de fotografie și pictură, workshop-uri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare și alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultura și Consulatului German din Sibiu, librăriilor Vellant și Curtea Veche și al altor mărci reprezentative pentru promovarea culturii în România.

Oscilând între figurativ și abstract, între artă contemporană și cultură urbană, evenimentele din ARTmania Smart Zone, debutează cu expoziția artistului vizual Roman Tolici, premierele a două dintre cele mai apreciate lungmetraje românești – ”Poziția Copilului” și ”Killing Time”, o proiecție aperitiv care anunță Festivalul Internațional de Film Horror și Fantastic ”Luna Plină” și atelierul de creație a patru dintre membrii realizatori ai albumelor de bandă desenată „Urban Comics Made in Cluj”.

Lista poate continua cu workshop-ul literar organizat de Bookaholic, construit în jurul ideii de lectură în era digitală, o expoziție foto semnată de Ioana Popescu powered by Modernism.ro, a doua ediție a ARTmanierelor Poetice și participarea galeriei Galateca care a adus la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele și cărți bibliofile ale unor artiști de renume internațional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey.

ARTmania 2013 a oferit o atenție specială proiecțiilor de lungmetraj românesc (”ROCKER”, ”Principii de Viață” etc),  dar si scurtmetrajelor internaționale incluzând în program de la film experimental austriac, la animație făcută la cea mai bună școală de film din Cehia, până la film scurt spaniol și românesc.

ARTmania Festival Sibiu 2012 este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Parteneri: Tuborg, Rock FM, Coca-Cola, Marquardt, Banca Comercială Carpatica, Magnum Gold, Naturlich, Lucas Sandwish.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2020 Crafted by Sharpfont Creative

To Top