Cum au făcut, nu ştiu, dar au ajuns la ediţia cu numărul 42. O trupă de meseriaşi care duc, primăvară de primăvară, greul unui festival care aduce mereu nume de marcă ale diferitelor forme de exprimare jazzistică de pe mapamond – o Sarbatoare Nationala a Jazzului in adevaratul sens al cuvantului. Nişte meseriaşi care, huliţi de unii şi foarte apreciaţi de alţii, ignoră culisele şi reuşesc să tapeteze scenele oraşului cu nume cu care s-ar mîndri orice festival de gen din lume. După extraordinarele seri ale ediţiilor trecute, semnate de Omar Sosa, Arturo Sandoval, Kenny Garrett, Chucho Valdes sau Jazz Big Band Graz, ediţia 2012 se anunţă la fel de picantă. În primul rînd, fiindcă ingredientele sînt diverse: muzica baroc, flamenco, world music, jazz de cea mai bana calitate; şi apoi fiindcă fiecare seară de festival este echilibrată; un secret despre care nu ştiu dacă ţine de management nemţesc sau de fler organizatoric, dar la Sibiu am mirosit de fiecare dată asta.
Piata Mica – 6, 7, 8, 9, 10, Mai
Festivalul se deschide duminică, 6 mai, cu doua concerte incitante Loungerie II şi excelenta trupă a pianistului Peter Sarosi & Azara, care include un basist „periculos”, Sebestyen Joo, care-ţi blochează sinapsele fără efort. Luni şi marţi se petrece tradiţionalul Concurs Sibiu Jazz Festival, plus un recital al tinerei trupe maghiare Miegymas, un cvartet foarte interesant, ce abordează un stil foarte cosmopolit, cu Bartok si Bach, turbane şi funk în partitură, plus un basist foarte expresiv.
Miercuri, 9 mai, întrăm în pîine şi în atmosfera de mare festival cu trei momente spectaculoase. Prima pe listă, Hadar Noiberg, o flautistă foarte apreciată din Israel si peste hotare; urmeaza polonezii de la Jazzpospolita, trupă tînără care experimentează sound-uri foarte moderne combinând inspirat jazz-rock-ul cu elemente de funk, trip hop şi progressive. Seara să se încheie cu recitalul cvartetului austriac condus de clarinetistul Ulrich Drechsler – drum’n bass spre hip-hop jazz.
Joi, 10 mai, se produce Dream of the Elephant Orchestra, un grup belgian foarte ambiental-experimental şi foarte interesant, cu trompete, banjo, tube şi multă percuţie în program. După visul elefantin, vine pe scenă o trupă ce include muzicieni din Belgia, Burkina Faso şi Africa de Sud, Mixtuur, cu proiectul „Back to Africa”. World music de bună facură, plin de percuţii, voci africane şi acordeon, amintind pe alocuri de magnificul proiect Codona.
Sala Thalia – 11 si 12 Mai
Vineri, 11 mai, e seară „latino” (in care, surprinzator, nu lipseste muzica lui Bach), cu două nume foarte importante. Harold Lopez Nussa este unul dintre tinerii pianişti cubanezi, dar este deja un nume cunoscut pe scenele lumii. După „Siempre Cuba”, încălzeşte aerul primăvăratic al Sibiului unul dintre maeştrii genului, pianistul spaniol Chano Dominguez. Şcolit clasic şi trecut prin rock progresiv şi fusion, Chano a virat serios spre jazz după ce i-a descoperit pe Bill Evans şi Thelonious Monk.
Sâmbătă, 12 mai. Trompetistul german Joo Kraus ne propune „Songs from Neverland”, piese ale celebrului defunct Michael Jackson, excelent reorchestrate pentru publicul de jazz. Mai mult, cîntă şi cu vocea, grav şi simpatic, mai ales celebra piesa „Billie Jean”. Unul din momentele culminante se va petrece odată cu recitalul cvartetului patronat de magistralul Ron Carter, unul dintre locuitorii, deşi în viaţă, ai panteonului jazzului planetar. A fost basistul lui Miles Davis în perioada celebrelor dar şi colaborator al altor muzicieni uriaşi, precum Billy Cobham, Andrew Hill, Herbie Hancock, Milt Jackson sau Alice Coltrane. Este cel mai prolific muzician din istoria jazzului, numele lui apărând pe aproape 3000 de albume imprimate. Şi dacă toate astea nu v-au convins, va trebui să ajungeţi la recital măcar ca să-i spuneţi “la mulţi ani” în direct, fiindcă vine la Sibiu, cu proiectul „Golden Striker Trio” feat. Rolando Morales – Matos, la o săptămînă după ce împlineşte 75 de ani.
UNIT (Cotton) Club – 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Mai
Duminică, 13 maifinalul va fi ca de obicei „baroc” si apoteotic in UNIT Cotton Club in compania celebrului percutionist roman Mario & The Teachers si a unei voci proaspete si superbe: Irina Popa in formula de quartet.
Noptile sunt albe pe toata perioada Festivalului.
In UNIT Cotton Club (str. Ion Ratiu 9) vor avea loc, incepand cu ora 23:00, Concerte / Jam session / After Party, in fiecare seara!!!
BILETE in Reteaua Eventim, Libraria Humanitas, Diverta, Magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo.
Online pe www.eventim.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro
Intrare libera la concertele din Piata Mica si in UNIT Cotton Club (exceptie in 12 si 13 mai).