Biografie formatii

Biografie Mircea Baniciu

Mircea Baniciu, s-a născut pe 31 iulie 1949, în Timișoara. În 1971, artistul este cooptat în trupa Phoenix, cu care scoate patru albume până la fuga colegilor din țară : Cei ce ne-au dat nume (1972), Meșterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974) și Cantafabule (1975). După emigrarea celor de la Phoenix, în 1977, Mircea Baniciu are probleme cu Securitatea. Debutul carierei sale solo este marcat de primul EP, în 1979. Urmează Albumul galben (1981), Tristeți provinciale (1981), Ploaia (1984), Secunda 1 (1989).

În 1992, Mircea Baniciu pune bazele formației Pasarea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat zece ani, și împreună cu care a lansat 5 albume și un DVD. Cei patru au un succes fulminant, devenind foarte îndrăgiți de public. Anul 2002 se dovedește benefic pentru Mircea Baniciu. Este lansat albumul „Încă 2000 de ani”, pentru care grupul Pasărea Colibri primește Discul de Aur. De asemenea, împreună cu Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș și Nicu Alifantis pune în scenă spectacolul „Tandrețuri mici pentru domnișoare și gagici”. Tot în același an, participă și la concertul aniversar Phoenix 40 de ani.

Și anul 2003 se dovedește a fi fructuos pentru artist. Pasărea Colibri ține un ultim concert în formula completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Batu, Vlady Cnejevici și Florian Pittis, prilej cu care apare primul DVD al unei trupe românești, “Pasarea Colibri – 10 ani“. Participă la încă un spectacol împreună cu Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș și Nicu Alifantis: “Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei”. Continuă și concertele prin țară împreună cu cei de la Phoenix. În 2005 aceștia lansează albumul Baba Novak.

În 2007, în urma disensiunilor  cu Nicu Covaci, Mircea Baniciu părăsește grupul Phoenix și își continuă cariera solo. În 2008, cântărețul  lansează albumul Eșarfa, care conține o colecție a celor mai bune balade  ale sale.  Pe 3 decembrie 2008, la Sala Palatului Mircea Baniciu deschide seria concertelor „Mircea Baniciu & Prietenii”,  în care artistul i-a avut ca invitați pe Josef Kappl, Mircea Vintilă, Marius Batu, Ioan Gyuri Pascu, Leo Iorga și fiica sa – Ana Baniciu.

În noiembrie 2010, folkistul  lansează cel de-al doilea volum al Best Of-ului său, intitulat simplu BEST OF – vol 2, pe care se regăsesc cântece îndrăgite  precum Andrii Popa, Vara la țară, Pisica neagră, Tristeți provinciale, etc. În acceași lună, la Sala Palatului se desfășoară a doua ediție a spectacolului „Mircea Baniciu & Prietenii”.

Discografie

Solo:

  • Mircea Baniciu EP (1979)
  • Tristeți provinciale (1981)
  • Ploaia (1984)
  • Secunda 1 (1989)
  • Secunda 2 (1991)
  • Eșarfa – Best of, Vol 1 (2008)
  • BEST OF, Vol 2 (2010)

Cu Phoenix:

  • Cei ce ne-au dat nume (1972)
  • Meșterul Manole (1973)
  • Mugur de fluier (1974)
  • Cantafabule (1975)
  • Timișoara (1992)
  • Aniversare 35 (1997)
  • Baba Novak (2005)

Cu Pasărea Colibri:

  • În căutarea cuibului pierdut (1995)
  • Ciripituri (1997)
  • Cântece de bivuac (1999)
  • Încă 2000 de ani (2002)
  • 10 ani vol. 1+2 (2003)

Colaborări și compilații:

  • Alexandru Andrieș – Interioare (1984)
  • Alexandru Andrieș – Interiors (1985)
  • Mircea Florian – Tainicul Vârtej (1986)
  • Roșu și Negru – Tribut lui Liviu Tudan (2007)

 

 Poza: www.mirceabaniciu.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The Latest

Copyright © 2011-2016 Crafted by Sharpfont Creative

To Top